Niet alleen is definitief ontharen op de lange termijn een stuk goedkoper dan harsen of scheren, het scheelt je ook nog eens een heleboel tijd.
Er zijn verschillende manieren van permanent ontharen. Bijvoorbeeld door middel van IPL, laserontharen of elektrisch ontharen. Niet elke methode is voor iedereen geschikt. Vraag je schoonheidsspecialist of behandelaar daarom altijd welke manier van ontharen het meest geschikt is voor jouw haarsoort en huidtype.
WAT KUN JE VERWACHTEN VAN DEFINITIEVE ONTHARING?
Allereerst beslis je welk gedeelte van je lichaam je wilt laten ontharen. Het fijne van definitief ontharen is dat het geschikt is voor het hele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je oksels, bikinilijn, rug, benen, tepels, buik, bilnaad en zelfs je gezicht. Beauty- en ontharingssalons gebruiken de beste apparatuur die zonder moeite zelfs de lastigste plekjes bereikt. Je schoonheidsspecialist of behandelaar zal de behandeling beginnen met het markeren van het te behandelen gebied. Vanaf nu hoef je zelf helemaal niets meer te doen. Het apparaat vuurt een zeer geconcentreerde bundel met licht of stroom af op het haarzakje (follikel), waardoor deze beschadigt en geen nieuwe haartjes meer kan produceren. Elk shot pakt meerdere haarzakjes aan en is van zeer korte duur. Je zult de behandeling dus nauwelijks voelen. Na de behandeling zal er een verkoelende gel worden aangebracht zodat eventuele gevoeligheid of roodheid snel zal verdwijnen. Ben je bang voor de pijn? Nergens voor nodig! Het wordt vaak omschreven als het gevoel van een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten, maar dit is voor iedereen anders. Eén ding is zeker: het is in ieder geval een stuk minder pijnlijk dan een maandelijkse wax- of harsbeurt.
GOED OM TE WETEN
Wanneer je je definitief wilt laten ontharen is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hieronder daarom een paar nuttige tips:
- Bij sommige salons is het mogelijk om een testshot te doen voor de behandeling. Zo zie je precies hoe je huid op de behandeling reageert.
- Na de behandeling kan de huid wat rood zijn, maar dit zal snel wegtrekken. Je kunt dus meteen weer aan de slag met je dagelijkse activiteiten.
- Wanneer je een kleurtje van de zon hebt of wanneer je verbrand bent, is het niet verstandig om je permanent te laten ontharen. Wacht dan vooral even tot de huid weer hersteld is.
- Ook wanneer je je kortgeleden hebt laten harsen of waxen kun je beter even wachten met de behandeling. Je huid mag namelijk niet beschadigd zijn. Een laserbehandeling werkt afhankelijk van het soort laser het beste bij mensen met donker haar. Check dus altijd even bij de salon of je geschikt bent voor de behandeling.
DE WETENSCHAPPELIJKE FEITEN OP EEN RIJTJE
Definitief ontharen door middel van laser, licht of stroom werkt door het uitschakelen van het haarzakje of de haarwortel. Het apparaat produceert een bundel met licht of stroom die geabsorbeerd wordt door de haarwortel of het haarzakje en die deze vervolgens uitschakelt. Alleen de haren die in de groeiperiode zijn kunnen worden uitgeschakeld. Omdat deze voor elk haartje anders verloopt, zijn er meerdere behandelingen nodig om alle haartjes aan te pakken. Vaak zijn dit zes tot acht behandelingen met een tussenperiode van een paar weken. Om er zeker van te zijn dat je haartjes echt helemaal weg blijven, kun je je in de toekomst altijd laten nabehandelen. Zo geniet je gegarandeerd jarenlang van je mooie, gladde en zijdezachte huid.