Chemische peelings zijn voor veel dermatologen en huidexperts de heilige graal op het gebied van huidverbetering. En hoewel het eng klinkt – de bovenste laag van je huid verwijderen – is de behandeling zeer effectief. Een chemische peeling neemt naast de bovenste huidlaag namelijk ook fijne lijntjes, acné(littekentjes), pigmentvlekjes en zonneschade mee. En onthult een egalere, stralende en mooie huid.
Interessant? Dan zijn er verschillende chemische peelings waar je uit kan kiezen. Ze variëren in sterkte, geschiktheid voor huidtypes en de hersteltijd. Wij leggen je precies uit wat een chemische peeling is en wat de meest voorkomende soorten zijn.
-
1 Wat is een chemische peeling?
Bij een chemische peeling wordt er een zuur aangebracht op de huid. Vaak bevatten chemische peelings AHA’s (alpha hydroxy acids) zoals melkzuur, glycolzuur, wijnsteenzuur, fruitzuur en citruszuur, en BHA’s (beta hydroxy acid) zoals salicylzuur. Het zuur dringt door in de bovenste huidlagen en zorgt daar voor een gecontroleerde beschadiging. De huid reageert hierop door de beschadigde huid af te stoten en nieuwe huidcellen aan te maken. Na een periode van vervellen komt er een nieuwe, babyzachte huid tevoorschijn.
-
2 De voordelen van een chemische peeling
Ze gaan acné tegen: een peeling verlaagt de ph-waarde van de huid waardoor bacteriën niet kunnen overleven. Ook lost hij talg op, waardoor poriën minder snel verstoppen en er minder puistjes en ontstekingen ontstaan.
Ze versterken de werking van je producten: de huid wordt wat dunner, waardoor verzorgingsproducten beter worden opgenomen.
Ze egaliseren de huid: vlekjes en littekentjes worden minder zichtbaar en de nieuwe huid oogt fris, glad en glowing. Ook zorgt de peeling voor de aanmaak van nieuw collageen.
Ze verminderen fijne lijntjes en rimpels: door dode huidcellen te verwijderen worden lijntjes minder zichtbaar.
-
3 Soorten chemische peelings
Er zijn drie soorten chemische peelings, ieder op basis van andere zuren.
Glycolzuurpeeling: een alfahydroxyzuur dat de buitenste huidlaag zacht exfolieert. Het is een van de mildste peelings en werkt goed bij acne, hyperpigmentatie en zonbeschadiging. Het zuur is afkomstig van de schil van citrusfruit (of een synthetische versie daarvan) en werkt in op de bovenste huidlaag, waarna dode huidcellen worden afgestoten.
Salicylzuurpeeling: een BHA die effectief is in het aanpakken van de talgklieren. Hij is zeer geschikt voor de verstopte, acné-gevoelige huid, omdat salicylzuur in olie oplosbaar is. Het dringt diep in de poriën door en werkt daar in op ontstekingen. Ook lost het opgehoopte olie en talg op dat comedonen veroorzaakt. Tot slot heeft het ontstekingsremmende eigenschappen die (grote) ontstekingen verminderen.
TCA-peeling: een medium-sterke peeling die net wat dieper doordringt dan de glycolzuur- of salicylzuurpeeling. Dit maakt deze peeling een goede keuze voor mensen met (acné)littekens of pigmentatieproblemen. TCA-peelings kunnen helpen bij het minimaliseren van fijne lijntjes, schade door zon en acnélittekens, maar zijn niet ideaal voor mensen met een zeer gevoelige huid. Een TCA-peeling kan geweldige resultaten opleveren, maar houd rekening met een langere downtime – je huid zal ongeveer een week lang vervellen.
-
4 Na een chemische peeling
De herstelperiode van een chemische peeling is afhankelijk van het type peeling, en van hoe diep het de huid binnendringt. Hoe dieper in de huid, hoe meer vervelling, en hoe roder de huid. Je huid zal na een TCA-peeling dus (erg) rood zien en zelfs nog wat geïrriteerd of branderig aanvoelen. Ook kan de huid bij een sterkere peeling na een paar dagen strak aanvoelen of zelfs gaan ‘scheuren’. Je behandelaar kan je precies vertellen welk proces normaal is bij welke peeling.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Ontdek hier alle beautysalons bij jou in de buurt.