Is een sportmassage alleen iets voor topsporters? Op welke manier ondersteunt een sportmassage je sportieve prestaties – en zijn er nog andere voordelen? Wat is het beste moment voor een sportmassage? We vroegen het Olivier Soffer, massagetherapeut bij Massage Minds in Amstelveen.
Door Robin Pusch
-
1 Wat zijn de voordelen van sportmassage?
"Ten eerste is het belangrijk om te weten dat sportmassage niet alleen voor topsporters grote voordelen heeft. Ook als je recreatief sport, gebruik je je spieren heel intensief." Waarom je jezelf af en toe een goede massage zou moeten gunnen? Dit zijn de grote voordelen volgens Olivier:
1. "Tijdens een massage worden je spieren losgemaakt. Een soepel lichaam zorgt niet alleen voor betere sportprestaties, maar ook voor een sneller herstel na het sporten. Een massage nu en dan verbetert de conditie van de spieren, wat de kans op blessures verkleint."
2. "Massage bevordert de doorbloeding en daarmee ook de afvoer van afvalstoffen. Bij inspanning van de spieren worden de afvalstoffen melkzuur en ureum gevormd, die via de bloedsomloop worden afgevoerd. Maar als je spieren niet in goede conditie zijn of zelfs 'vast' zitten, vertraagt de bloedcirculatie – en daarmee de afvoer van afvalstoffen."
3. "Je ontspant, zowel fysiek als mentaal. In Azië is het ontvangen van massages al sinds de oudheid onderdeel van het dagelijks leven. In Thailand staat massage zelfs gelijk aan reguliere geneeskunde. Regelmatig een massage ontvangen werkt therapeutisch. Je lijf wordt er sterker van en je weerstand groeit, maar ook mentaal word je veerkrachtiger."
Win-win-win-win-win dus.
-
2 Wat is het beste moment voor een sportmassage?
"Dit is bij iedereen anders en afhankelijk van de situatie en de persoon. Het is raadzaam een massage in de plannen als je ergens last van hebt. Blijf hier niet mee rondlopen." Let op: dit betekent niet dat je alleen een massage moet boeken als je ergens last van hebt – als je regelmatig een massage ontvangt, verklein je de kans op blessures en knopen. Enne, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
"Daarnaast raad ik aan om je massage op een moment op de dag te plannen dat je na afloop een rustmoment kunt inlassen. Ik adviseer mijn klanten altijd om even te gaan liggen na een massage, al is het maar tien minuten. De belangrijkste uitwerking van een massage is de bevordering van de bloedsomloop. Afvalstoffen worden afgevoerd en je lichaam kan zichzelf 'helen'. Als je meteen na je massage weer in een 'wervelwind' belandt, krijgt je lichaam niet de kans op volledig herstel. Neem dus even rust na een massage, dan merk je het verschil. Je voelt je dan krachtig, energiek en ontspannen tegelijk."
-
3 Is een sportmassage altijd de beste keuze?
Je denkt misschien dat een sportmassage voor elke (recreatieve) sporter de beste keuze is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Olivier legt uit: "Voor het 'onderhoud' is een sportmassage ideaal. Maar als je spieren vastzitten of je problemen hebt met je nek of schouders, kan een deep tissue massage een betere optie zijn."
Wat is het verschil?
"Een deep tissue massage is een eigenlijk een sportmassage 2.0. Het lost blokkades en spierknopen op, maakt het spierweefsel weer soepel en zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Pijn verdwijnt en beperkingen lossen op."
Bespreek voorafgaand aan de behandeling met je therapeut waar je behoefte aan hebt en of je ergens last van hebt. Elk lichaam is uniek. Eke massage dus ook.