Hyaluronzuur, salicylzuur, AHA’s … Je hebt het woord ‘skincare’ nog niet gegoogled of de zuren vliegen je al om de oren. Terecht, want zuren – oftewel acids – zijn één van de meest effectieve en werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten. De AHA’s en BHA’s zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd, maar er is één zuur dat vaak (onterecht) over het hoofd wordt gezien: azelaïnezuur. En dat terwijl azelaïnezuur zoveel voordelen kent. Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus.
-
1 Wat is azelaïnezuur?
Azelaïnezuur is een zogenaamd dicarbon-vetzuur en wordt gewonnen uit granen zoals gerst, tarwe en rogge. Omdat het erg lastig is om dit zuur in huidverzorgingsproducten stabiel te houden, wordt er bijna altijd een kunstmatig vorm in verzorgingsproducten gebruikt. Het is een zogenaamde weekmaker, of leave-on-exfoliant, die de bovenste huidlaag zacht maakt en zo verstopping van de poriën en onzuiverheden als pigmentvlekjes en puistjes tegengaat. Daarnaast heeft het een sterk antibacteriële en anti-oxiderende functie: het vermindert schade door vrije radicalen en ontstekingen door bacteriën.
-
2 De voordelen van azelaïnezuur
Azelaïnezuur is een echte multi-tasker en werkt zowel ontstekingsremmend als antibacterieel. Hierdoor werkt het voor acne, puistjes en rosacea, en maakt het de huid en textuur daarnaast gladder en egaler. Bovendien is het zuur een ster in het tegengaan van verkleuringen zoals melasma, rode en donkere acnelittekens, en pigmentvlekken.
Het zuur is al werkzaam vanaf 10%, maar kan ook in therapeutische doses van 15% of zelfs 20% worden gebruikt. In dat geval wordt azelaïnezuur vaak door een arts of dermatoloog voorgeschreven. Van alles geprobeerd zonder succes? Dan is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar een product of behandeling met azelaïnezuur. Ook erg fijn: het zuur is niet agressief en goed te combineren met andere ingrediënten – zelfs andere zuren zoals salicylzuur.
-
3 Hoe werkt azelaïnezuur?
Onderzoekers vermoeden dat azelaïnezuur communiceert met cellen in de bovenste huidlagen, en deze ‘vertelt’ hoe ze zich moeten gedragen. Zo pakt het huidproblemen aan, nog voordat ze zichtbaar worden.
Afhankelijk van hoe gevoelig je huid is, kun je het zuur zowel ‘s ochtends als ‘s avonds aanbrengen na je reiniger, toner en exfoliant. Je kunt plekjes aanstippen, of het over je hele gezicht aanbrengen. Wanneer je huid erg droog aanvoelt kun je daarna nog een moisturizer aanbrengen. Let wel op dat je overdag altijd een hoge SPF gebruikt, de huid wordt namelijk extra gevoelig voor zonlicht en uv-straling.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Ontdek hier alle beautysalons bij jou in de buurt.