Collageenpoeder zou de huid steviger en elastischer maken, hydrateren, meer volume geven, rimpels en lijntjes doen afnemen en je een jongere uitstraling beloven. Bovendien kan het ook je nagels en haar sterker maken. Wondermiddel? Wij zochten het uit. Dit is alles wat je over collageenpoeder en collageen moet weten.
-
1 Collageen, wat is dat ook alweer?
Collageen is een van nature in ons lichaam aanwezige proteïne. Het is een belangrijke bouwstof van ons bindweefsel, en zorgt ervoor dat onze spieren, huid en ons vereringssysteem stevig en elastisch blijven. Het woord collageen is afkomstig van het Griekse woord ‘kólla’, dat samenbinden of lijm betekent. Collageen komt bijna overal in het lichaam voor, maar speelt vooral een belangrijke rol voor onze huid, nagels, haar, botten, pezen, gewrichten en ons bindweefsel.
-
2 Pillen, poeders, drankjes en gummy's
Collageensupplementen komen in veel verschillende vormen, waarvan collageenpoeder veruit het populairst is. Het poeder kan makkelijk worden opgelost in drankjes, yoghurt, smoothies en roer je ‘s ochtends gewoon door je flat white of cappuccino. De meeste supplementen bestaan uit dierlijk collageen van varkens of koeien, maar er zijn ook supplementen die gemaakt worden van vis. Wanneer je liever voor plantaardige supplementen kiest, zijn er ook vegetarische of veganistische opties. Deze supplementen bevatten vaak alleen geen collageen, maar ingrediënten die de aanmaak van collageen stimuleren. Het zijn dus eerder collageen boosters.
-
3 Werkt collageenpoeder echt?
De natuurlijke aanmaak van collageen begint vaak al vanaf halverwege je 20e af te nemen. Deze afname (en die van elastine) zorgt ervoor dat de huid dunner en minder elastisch wordt. Ook wordt de huid minder zacht en beschadigt hij sneller – dit wordt glycatie genoemd. Het bijslikken van extra collageen in de vorm van poeders, drankjes of supplementen lijkt dus geen slecht idee. Toch is nog niet helemaal duidelijk, hoe goed pillen, poeders en drankjes precies werken. Er is nog niet heel veel (onafhankelijk) onderzoek gedaan, maar onderzoekers lijken het positiefst over zogenaamd ‘gehydroliseerd’ collageen. Deze variant zou goed door het lichaam worden opgenomen, waardoor de werking beter lijkt dan dat van andere vormen.
-
4 Collageen uit voeding en crèmes
Een andere manier om meer collageen tot je te nemen is door het smeren van crèmes, of door een collageenrijk dieet. De werking van crèmes is alleen niet bewezen, omdat collageen van buitenaf niet de huidbarrière zou kunnen passeren. Je kunt daarom beter op zoek gaan crèmes met ingrediënten die de huid bewezen verstevigen, zoals vitamine C en vitamine A. Liever extra collageen uit je voeding halen? Eet dan veel antioxidanten, en kies voor dierlijke bouillon, gelatine, eieren, bladgroenten, noten en paddestoelen. Afbraak van collageen ga je tegen door snelle suikers en veel koolhydraten te vermijden.
-
5 Andere manieren om collageen te boosten
Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het naast het aanmaken van nieuw collageen ook belangrijk om te voorkomen dat collageen afbreekt. Dit kun je doen door je huid (altijd!) te beschermen met een hoge SPF, veel antioxidanten (vitamine E, C en zink) tot je te nemen. Dit kan door een gevarieerd dieet, maar ook met een serum van goede kwaliteit. Deze beschermt de huid tegen vrije radicalen, oxidatie en uv-straling. Je kunt er ook voor kiezen om je collageen te boosten met treatments zoals microneedling, peelings en laserbehandelingen. Deze treatments beschadigen de huid gecontroleerd, waardoor deze zichzelf gaat herstellen door, jawel, het aanmaken van collageen.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Ontdek hier alle beautysalons bij jou in de buurt.