Acne kan heel vervelend en hardnekkig zijn. Gelukkig is het te verhelpen, mits je een goede specialist in de hand neemt. Wij spraken met May van MAY in Rotterdam, die gespecialiseerd is in het behandelen van acne.
-
1 Wat is acne en hoe ontstaat het?
“Acne is een huidconditie die, als gevolg van verhoogde talgproductie, de huid beïnvloedt. Teveel talg kan leiden tot grove poriën, talgpropjes en ontstekingen. Als de porie verstopt raakt, krijgt deze geen zuurstof meer. Op dat moment begint er een bacterie te groeien, de propionibacterium acnes, ook wel de P-bacterie genoemd. De P-bacterie kan zich onder de huid gaan verspreiden, zich in de talgkliertjes gaan nestelen en zo steeds meer ontstekingen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om bij beginnende acne direct hulp in te schakelen van een professional.”
-
2 Wat gebeurt er met je huid als je acne hebt?
“Op het moment dat je last hebt van een ontsteking, ervaart je huid een 'trauma'. Er worden dan verschillende processen geactiveerd in je huid om de ontsteking te verhelpen. Een veelvoorkomend probleem is dat de huid meer pigment aan gaat maken. PIH (Post Inflammatoire Hyperpigmentatie) zijn de donkere verkleuringen die wekenlang zichtbaar blijven na een ontsteking. Hoe lang PIH zichtbaar blijgft, hangt af van hoe diep de ontsteking zat.
Ook kan het vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Het is namelijk niet alleen vervelend voor de bovenste lagen van je huid; het triggert ook processen in de diepere huidlagen. Als er een ontsteking plaatsvindt, reageert het immuunsysteem erop, waardoor ook gezonde cellen worden vernietigd. Op de lange termijn kan dit tot vroegtijdige huidveroudering leiden.”
Nog een tip van May: regelmatige exfoliatie en ingrediënten zoals Niacinamide (vitamine B3) zullen helpen!
-
3 Hoe zit het met de invloed van (kunstmatige) hormonen? Kan het helpen om te stoppen met anticonceptie?
“Hormonen, zowel natuurlijk als kunstmatig, hebben absoluut effect op onze huid. Ze kunnen de talgproductie stimuleren maar ook meer pigmentatie en gevoeligheid veroorzaken,” aldus May. “Elk lichaam reageert anders op hormonen. Het kan zijn dat je acne krijgt na het zetten van een spiraal, of wanneer de spiraal al een tijdje in je lichaam zit, door het starten of stoppen met een (nieuwe) pil, tijdens of na je zwangerschap, en ga zo maar door. Hoe en waar de acne zich laat zien op het lichaam, hangt naast hormonale invloeden uiteraard af van je voeding, cosmetica, zelf uitknijpen en krabben aan je plekjes, etc.”
“Het verschilt per persoon en per anticonceptiemiddel hoe je (huid) erop reageert. Vaak gaat het gepaard met andere klachten die een hormonale oorzaak hebben. In de praktijk heb ik vaak gezien dat wanneer klanten stoppen met kunstmatige hormonen de acne ook weggaat. Maar het is niet voor iedereen mogelijk om hiermee te stoppen. Raadpleeg in dit geval altijd je huisarts om je opties te bespreken. Wat de acne betreft: in sommige gevallen gaat de acne vanzelf weer weg, mits je het niet zelf erger maakt. Mijn advies bij acne is: ga altijd direct naar een professional.”
-
4 Welk stappenplan hanteer je voor klanten met acne en hoe snel zie je resultaat?
“Bij al mijn klanten begin ik met een signature facial. Dit is een behandeling die wordt aangepast op de behoeften van jouw huid. In deze behandeling worden de dode huidcellen verwijderd en de poriën schoongemaakt. Tijdens en na deze behandeling kan ik goed zien welk traject nodig is. De bandeling begint met een uitgebreide intake en eindigt met een persoonlijk adviesgesprek. Als mijn advies goed word opgevolgd, zie je na 4 weken al het eerste resultaat. Het totale traject kan tot ongeveer een jaar duren.”
-
5 In hoeverre moet je zelf investeren in het traject (zowel financieel als qua discipline)?
“Acne verhelpen zonder medicatie is niet altijd de meest makkelijke weg. Het vergt vertrouwen in je specialist en veel geduld. Het is een samenwerking die we aangaan, het resultaat bereik je niet alleen met behandelingen, maar ook niet alleen met gebruik van producten voor thuis. De combinatie zorgt voor het beste resultaat.
Uiteraard is het financiële plaatje iets wat je in overweging moet nemen. Idealiter ga je, als je een huid vrij van acne en littekens voor ogen hebt, een traject aan met je specialist. Dit kost geld, dat klopt. Maar het is wel de beste manier om ervan af te komen.”
-
6 Roaccutane; wel of niet?
“Roaccutane is een medicijn dat kan worden ingezet bij ernstige acne. Het maakt de huid dunner en droogt de huid volledig uit, waardoor er geen ontstekingen meer kunnen ontstaan. Alleen een dermatoloog kan dit medicijn voorschrijven en het wordt vaak pas gedaan als echt niets anders helpt. Ik zou altijd eerst een traject adviseren met behandelingen en producten voor thuisgebruik, voordat je hier aan begint.
Ik heb zelf heftige hormonale acne gehad en heb een half jaar Roaccutane moeten slikken. Benieuwd naar mijn verhaal? Dat vertel ik op mijn Instagram-account.”
-
7 Wat raad je aan als natraject?
“Als de acne is verholpen, kan er restschade aanwezig zijn op je huid, zoals grove poriën, PIH en littekens. Hier zijn diverse peelings voor en mijn persoonlijke favoriet om dit te verhelpen is microneedling. Bij microneedling stimuleren we de aanmaak van collageen en elastine. Het resultaat hiervan is een nieuwe huidstructuur: ideaal om grove porien, littekens en lijntjes aan te pakken. De rode/bruine vlekjes die na acne overblijven op je huid, verdwijnen hierdoor veel sneller. We gebruiken bij microneedling een soort “pen” met 9 steriele naaldjes. Met deze naaldjes maak ik kleine openingen in de huid waardoor de baan naar de onderste huidlaag als het ware 'wakker geschud' wordt. Het serum dat ik gebruik, wordt hierdoor veel beter opgenomen. Je hebt dus niet alleen het voordeel van de naaldjes zelf, maar ook van de hoogwaardige serums die gebruikt worden. Denk hierbij aan hoge concentraties hyaluronzuur, vitamine c, en growth factors (ingrediënten die collageen en elastine namaken).
Niet bij iedereen is microneedling 'nodig'. Een 'gewone' facial af en toe kan er ook al voor zorgen dat je huid gezond blijft. Maar het is sowieso verstandig om, als je huiddoel is bereikt, regelmatig langs te komen voor een gezichtsbehandeling. Zie het als een soort APK!”