Zit je na een drukke periode op werk of studie ook altijd onder de pukkels? Of nog erger; altijd die vervelende koortslip precies tijdens dat belangrijke moment/event? Jup, dan ben je bekend met de wonderbaarlijke invloed van stress op je huid.
Van celschade tot veroudering, dit is wat stress écht met je huid doet.
-
1 Invloed van stress op je huid
Uit onderzoek blijkt dat stress niet alleen een negatieve invloed heeft op bestaande huidaandoeningen, maar ook op een 'gezonde' huid. Stress kan dus niet alleen je acné, eczeem, rosacea en psoriasis verergeren, maar kan ook je gezonde huid aanvallen. En dat is precies waarom je huid in tijden van drukte en stress – zelfs wanneer je normaal nooit last hebt van puistjes – opeens in een waar slagveld kan veranderen.
-
2 Puistjes door stress, hoe zit dat precies?
Bij stress maakt je lichaam het stresshormoon Cortisol aan. Dit hormoon zorgt (onder andere) voor drie cruciale veranderingen in het lichaam: het verhoogt de talgproductie, het verstoort de barrièrefunctie van de huid en het verzwakt de huideigen beschermende stoffen. En dat is niet zo best.
Een kapotte barrièrefunctie zorgt ervoor dat vocht verdampt uit de huid, waardoor de huid droog en dof wordt. Een verhoogde talgproductie kan de poriën verstoppen, waardoor bacteriën zich gaan ophopen en er uiteindelijk puistjes kunnen ontstaan. Tot slot breekt stress antioxidanten af, waardoor de huid zichzelf minder goed kan beschermen.
-
3 Huidveroudering door stress
De boodschap is duidelijk – stress is killing voor je huid. Toch doen we er nog een schepje bovenop. Langdurige stress zorgt namelijk ook nog eens voor vroegtijdige én versnelde huidveroudering. Dit uit zich vooral in de afbraak van collageen en elastine. Juist, die stofjes die de huid jong, plump en fris houden. Ook zorgt langdurige en/of chronische stress ervoor dat vrije radicalen vrij spel hebben, en dat ons genetische materiaal extra snel beschadigd of zelfs wordt afgebroken. Brrr.
-
4 Stress beperken
Hoewel je stress niet kunt voorkomen, zijn er veel verschillende manieren om het te verminderen. De belangrijkste regels: minstens 8 uur slaap per nacht, veel bewegen en genoeg daglicht. Heb je moeite om te ontspannen? Dan kunnen simpele ademhalingsoefeningen, meditatie of een goede ontspanningsmassage helpen. Stress pleegt roofbouw op vitaminen en mineralen, dus ook goede voeding kan een groot verschil maken. Beperk alcohol, suiker en koffie, eet gezond en gevarieerd en let in het bijzonder op de inname van je vitamine D en magnesium.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Ontdek hier alle massagesalons bij jou in de buurt.