Er zitten knopen in je nek en schouders, je onderrug zit helemaal vast of je kuiten lijken wel van steen … Soms heb een lichamelijke klacht die gewoon niet verdwijnt zonder een massage. Maar welke massage is geschikt voor jouw klacht(en) en hoe weet je dit?
Tess Olijerhoek, eigenaresse van vier (and counting!) massagesalons in de omgeving van Tilburg (CityMassage), legt uit dat dit eigenlijk alleen duidelijk wordt als je in gesprek gaat met je masseur of masseuse. “Bij veel salons krijg je dezelfde standaard massage, of je nu last hebt van je rug of je bilspier. Je krijgt wat je boekt, terwijl die massage misschien helemaal niet geschikt is voor het verhelpen van jouw klachten.” Tijd voor een gesprek met de expert.
Door: Robin Pusch
-
1 Hoe zorg je dat een massage past bij je klachten?
"Wat we vaak zien, is dat mensen een massage boeken die ze van naam kennen, maar dat ze naar de salon komen met een specifieke wens. Daarom hebben we in de salons altijd een intakegesprek. Het gebeurt regelmatig dat iemand binnenkomt voor bijvoorbeeld een Sportmassage, maar dat we ontdekken dat de spanning in het lichaam mentaal is. Dan gaan we over op Lomi Lomi of een Ontspanningsmassage. Het is dus altijd aan te raden om vóór je massage te vertellen waarom je 'm hebt geboekt – een goede masseur luistert naar je en past de behandeling aan naar jouw wensen."
-
2 Heel beknopt dan - kun je een 'algemeen' overzichtje geven?
"Sportmassage is geschikt om een spieren die vastzitten – al dan niet veroorzaakt door sport – los te maken. We werken dan met frictie en richten ons echt op de zone(s) waar je klachten hebt. De Sportmassage is dus niet alleen – zoals veel mensen denken – alleen geschikt voor topsporters. Dan hebben we de Ontspanningsmassage. De naam zegt het al, deze massage is gericht op ontspanning. We gebruiken de Zweedse techniek, die een stuk 'vriendelijker' is dan de frictie bij de Sportmassage. Lomi Lomi is eigenlijk voor iedereen geschikt – die massage kunnen we aanpassen naar de wensen van de klant. Daar is heel veel over te vertellen, trouwens."
Aha – dan gaan we het daar straks uitgebreid over hebben. En verder?
"Dan hebben we Reiki. – een holistische massage gericht op de energiebanen, die vaak wordt ingezet bij vermoeidheid en stress-gerelateerde klachten. Daarbij werk ik intuiïtief, met handopleggingen. Hoe ik te werk ga, ligt nog niet vast. Het staat eigenlijk haaks op alle protocollen. Als je zegt dat je last hebt van je rug maar ik voel dat het in je grote teen zit, richt ik me op je grote teen. Ik voel wat er gebeurt in het lichaam van de klant en pas de werkwijze hierop aan."
"En dan hebben we natuurlijk nog de Zwangerschapsmassage. Vanaf 14 weken zwangerschap kun je je bij ons laten masseren. Vaak gebruiken we dan Lomi Lomi-technieken en ligt de klant op haar zij. We zien dat zwangere vrouwen vaak terugkomen. – zelfs tot de week dat ze uitgerekend zijn."
-
3 Hoe gaat een Lomi Lomi massage in zijn werk?
Bij een Lomi Lomi-massage word je helemaal ingesmeerd met warme olie en kom je compleet tot rust. Op Hawaii worden de voor- en achterkant tegelijk gemasseerd, ze gaan ook onder je lichaam door. De verbastering die wij hebben gemaakt is dat we het apart doen. We doen eerst de achterkant met onze onderarmen, in hele lange banen. We gaan van je nek naar je billen naar je voeten en weer terug. Door die lange bewegingen komt de ontvanger in een meditatieve stand. Het voelt als een soort waas – je bent helemaal ontspannen. Het is de fijnste massage die je kunt ontvangen, maar je moet er dus tegen kunnen dat je naakt ligt – eventueel wel met een handdoekje over je billen. Maar, als je 'm eenmaal ondergaan hebt, wil je niet meer anders. Geloof me."
-
4 Voor wie is Lomi Lomi geschikt?
"Eigenlijk is Lomi Lomi bijna altijd geschikt om je klachten aan te pakken. Er komen mensen naar de salon die zeggen dat ze een kneiterharde massage nodig hebben. Ze denken dat hard gemasseerd worden de enige remedie is tegen hun klachten. Maar dat klopt vaak niet. Ongeveer 70% van de klachten die we ervaren, vallen samen met onze geest. Met Lomi Lomi kun je de pijn in een spier wegkrijgen door ontspanning en zachtheid. Een spier die pijn doet, is gespannen. Zodra je dat wegneemt met een massage, is de pijn ook weg."
-
5 Hoe bereid je je voor op een massage?
"Heb je tijd om vooraf even onder de douche te gaan? Doe dit dan vooral – het is prettig voor jezelf en voor de masseur of masseuse."
En verder?
"Laat het over je heen komen – probeer te ontspannen. Ja, je stelt je bewust open voor aanraking van iemand die je in principe niet kent. In onze maatschappij is dat een ding – we vinden dat vaak niet prettig. Daarom kiezen veel mensen voor de Thaise massage, dan mag je je kleding meestal aanhouden. Bij ons ga je sowieso uit de kleren, haha. Als je last hebt van je rug, schouders en nek, moet je bh los. Als je last hebt van je bilspier, moet je – letterlijk – met de billen bloot. Zo simpel is het. Goed om te onthouden is dat masseurs het lichaam zien als een stuk spier. Het is een lijf. Wij hebben altijd een bepaalde afstand tot het lichaam. Hoewel die bij Lomi Lomi trouwens een stukje kleiner is. Maar als het lukt om je daarvoor open te stellen, is het echt een feestje voor jezelf."
-
6 Waar moet je rekening mee houden na een massage?
"Na een stevige massage (sport of deep tissue) moet je niet opkijken van een beurs gevoel of blauwe plekken. Dit is normaal door de druk die we uitoefenen."
En hoe zit het bij Lomi Lomi of Reiki?
"Daar ligt het heel anders. Ik heb ooit een klant gehad die me na een Lomi Lomi massage opbelde en vertelde dat ze ziek was geworden. Ze is toen nog een keer langsgekomen en toen kwam er echt een beerput boven. Zo zie je maar, fysiek en mentaal liggen heel dicht bij elkaar. De diepe ontspanning die ze nooit eerder had ervaren, zorgde ervoor dat de mentale #@(*%^ die in haar lijf zat, ruimte kreeg om naar buiten te komen. Het gebeurt ook regelmatig dat mensen na Lomi Lomi huilend van de bank af komen. Ze gunnen zichzelf dan eindelijk de ruimte en de tijd om dingen te verwerken. En dat is alleen maar goed."
Wat doe je als er zoiets gebeurt?
"Dan besteed ik daar de volle aandacht aan. Er gaat niemand de deur uit zonder dat te kunnen ventileren. Dan wachten andere klanten maar even. We zijn geen fabriek en dat zullen we nooit worden. Aandacht voor de mensen is er in onze maatschappij bijna niet. We moeten steeds meer. Maar wij doen er niet aan mee."