Haaruitval kan kan je flink onzeker maken, maar gelukkig is het probleem vaak tijdelijk én goed op te lossen. Wordt jouw haar dunner of valt het uit, en heb je geen idee wat de oorzaak is? Read on.
Je haar en hoofdhuid zeggen veel over je algehele gezondheid. Haarproblemen of hoofdhuidproblemen? Zie het als een soort waarschuwingssignaal: waarschijnlijk is er ergens anders in je lichaam iets mis. De grootste veroorzakers van haaruitval zijn voedingstekorten, ziekte en medicijngebruik, hormoonschommelingen (pilgebruik, zwangerschap, cyclus) en, jawel, stress. Heb je Corona opgelopen? Ook dan is de kans groot dat je last hebt (gehad) van haaruitval.
Wanneer je bovenstaande herkent, of wanneer er misschien wel sprake is van een combinatie van factoren, is het verstandig om je gezondheid eens flink onder de loep te nemen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van haaruitval voor je onder elkaar, inclusief tips om het probleem aan te pakken.
-
1 Haaruitval door ziekte of vitaminegebrek
Ben je flink ziek geweest? Dan is de kans groot dat je én minder hebt gegeten, én een tekort aan essentiële voedingsstoffen hebt opgelopen. Double trouble dus. Hetzelfde probleem ontstaat bij landurig streng of eenzijdig diëten. Tijd om die voedingsstoffen aan te vullen. De belangrijkste vitamines voor je haar en hoofdhuid zijn ijzer, foliumzuur, zink en vitamine B8, oftewel biotine. Let ook op je eiwitinname, want eiwitten zijn onmisbaar voor de aanmaak van keratine, de belangrijkste bouwstof voor huid, haar en nagels.
Een slimme manier om veel vitamines en mineralen tegelijkertijd binnen te krijgen is door ingrediënten te verzamelen en er een smoothie van te maken. Even Googlen naar de ingrediënten, een stukje fruit voor de smaak, en voila, het perfecte ontbijt. Sommige vitamines kun je ook plaatselijk aanbrengen door middel van een hoofdhuidserum. Er zijn verschillende serums op de markt die je hoofdhuid extra verzorging bieden en daardoor (indirect) haaruitval tegengaan. Zie het als een facial voor je hoofdhuid.
-
2 Haaruitval door een hormonale disbalans
Wanneer je hormonen, om wat voor reden dan ook, uit balans zijn, heeft dit effect op je hele lichaam. Een zwangerschap, stoppen of beginnen met hormonale anticonceptie, de overgang, PMS of andere hormonale problemen kunnen daarom allemaal zorgen voor haaruitval. De belangrijkste stap is om uit te vinden wat de disbalans veroorzaakt, en dit probleem samen met een professional aan te pakken.
Gelukkig zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt doen. Je kunt je hormonen ondersteunen door het aanvullen van vitamines en voedingsstoffen, en door goed te eten en te slapen. Een andere belangrijke tip is om een hoge insulinespiegel te voorkomen door je suikerinname te beperken. En ja, onder ‘suiker’ vallen ook zoete drankjes, cocktails en bewerkte, (witte) graanproducten zoals pizza, pasta, taart en brood.
-
3 Haaruitval door stress
Een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval – en een gigantische waslijst aan andere gezondheidsproblemen – is chronische stress. De stresshormonen cortisol en adrenaline plegen roofbouw op je lichaam, en produceren melkzuur, waardoor de haarfollikels en talgklieren worden aangetast. Het gevolg? Zwak, dun haar – en haaruitval. We kunnen het dan ook niet vaak genoeg zeggen: ontspanning is key.
Een van de beste manieren om te ontspannen en stress te verminderen is door een goede massage. Liever zelf aan de slag? Geef jezelf een hoofdhuidmassage (met hoofdhuidscrub!), zet je lief aan het werk, of maak een afspraak bij je kapper. Een hoofdhuidmassage bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de haarfollikels, waardoor haar sneller weer aangroeit. Ga verder op zoek naar een fijn hoofdhuidmasker en check of je shampoo aan vervanging toe is. Al jaren dezelfde shampoo? Vaak loont het om te investeren in een goed product, zonder agressieve of uitdrogende ingrediënten, mét antioxidanten en voedende ingrediënten.