Wat is blauw licht?
We weten waarschijnlijk allemaal wel wat UVA- en UVB-stralen zijn (en dragen elke dag een SPF om onze huid te beschermen, toch?). Blauw licht is in feite lid van dezelfde familie. “Blauw licht is een spectrum van licht dat voornamelijk door de zon wordt uitgestraald, maar ook door onze digitale apparaten”, legt Andrea uit. “Onze apparaten zenden maar een fractie van de straling van de zon uit, maar naarmate ons gebruik van deze apparaten toeneemt, worden we er natuurlijk extra vaak aan blootgesteld.”
Hoe beïnvloedt blauw licht de huid?
Denk nog eens na over hoe alle soorten UV-stralen de huid tot in verschillende huidlagen kunnen binnendringen. “Blauw licht heeft een van de kortste golflengten met de hoogste energie, wat betekent dat het dieper in de huid kan doordringen dan UV-stralen”, benadrukt Andrea. Er is ook aangetoond dat het meer ROS (reactive oxygen species) genereert dan UVA en UVB bij elkaar opgeteld, en “een hoge concentratie van ROS kan huidcellen beschadigen.”
Wat zijn de effecten van blauw licht op de huid?
Langdurige blootstelling aan blauw licht kan zichtbare schade aan de huid veroorzaken. “Overmatige blootstelling versnelt het oxidatieproces, dat rechtstreeks gelinkt kan worden aan huidveroudering, pigmentvlekjes en ontstekingen,” zegt Andrea.
Hoe kan ik blootstelling aan licht verminderen?
Laten we beginnen met de digitale apparaten. Nee, we zullen je niet adviseren om je Netflix-tijd te verkorten (we blijven natuurlijk wel realistisch, hoewel minder Netflixen misschien niet eens zo’n gek idee is). Iets wat je vrij eenvoudig kunt toepassen, is het volgende. Op de meeste smartphones staat bij de instellingen een optie om de ‘nachtmodus’ aan te zetten en/of blauw licht te filteren. Het licht van je telefoon wordt dan een stuk warmer, waarmee je niet alleen je ogen ontlast maar dus ook de schade aan je huid vermindert. Mijn ervaring: de ‘gelige’ gloed vond ik even wennen, maar ik zou nu absoluut niet meer terug willen naar de ‘blauwe’ versie.
Hoe kan ik mijn huid beschermen?
SPF (of een dagcrème met SPF) is een heel goed begin. Niet alle zonnebrandcrèmes beschermen tegen blauw licht; zorg dat je een product gebruikt dat zinkoxide bevat. Andrea raadt daarnaast aan om skincare-producten te gebruiken die rijk zijn aan antioxidanten (vitamine A, C en E) en voedsel te nuttigen dat luteïne bevat (ei, spinazie, veldsla, broccoli, boerenkool) om je ogen te beschermen. Antioxidanten in je huidverzorgingsproducten helpen niet overigens niet alleen om de huid te beschermen tegen schade van blauw licht, maar ook om ‘m te herstellen.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil. Ontdek hier alle salons bij jou in de buurt.