Mee-eters… wie heeft er niet mee te maken (gehad)? Als je het ons vraagt, is het toch wel één van de meest irritante (cosmetische) huidzorgen waar je mee kunt kampen. Ze zijn een doorn in het oog, lastig te behandelen en zijn ook nog eens hartstikke hardnekkig. Precies waar je niet op zit te wachten als het om je huid gaat.
De een heeft er al sinds te puberteit last van, de ander krijgt eens in de zoveel tijd ineens een mee-etertje. Hoeveel en hoe regelmatig ze verschijnen, hangt van een aantal factoren af. Zo kunnen – net zoals vaak het geval is bij puistjes – hormonen een rol spelen, maar ook slechte skincare gewoonten kunnen bijdragen aan de vorming ervan. Om het probleem bij de oorzaak aan te pakken, is het handig om te weten wat een mee-eter eigenlijk precies is. Een mee-eter ontstaat als gevolg van een verstopte porie, waar talg en ander vuil in is opgehoopt. Hier komt zuurstof bij, waardoor het vuil oxideert, resulterend in het bekende zwarte puntje.
Vandaag nemen we ze eens onder de loep. Wat zijn mee-eters, wat kun je er thuis tegen doen, welke behandelingen helpen ertegen en – het belangrijkste – hoe kun je ze voorkomen? Tien tips om mee-eters te verwijderen én ze in de toekomst te voorkomen.
-
1 Gezichtsreiniging
Om het aantal mee-eters te verminderen, is een milde maar effectieve gezichtsreiniging essentieel. Daarbij is het belangrijk om hier consistent in te zijn: 2 keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) je gezicht reinigen is belangrijk bij het bestrijden van mee-eters. Nog beter? Je huid dubbel reinigen. Dit houdt in dat je eerst een cleanser op oliebasis aanbrengt, en daarna een cleanser op waterbasis. We horen je denken: dáág, ik ga m’n poriën niet nóg meer verstoppen met een reiniger op oliebasis. Maar het tegendeel is waar: de olie in de reiniger mengt met het talg op je huid en in je poriën, waardoor je huid extra goed gereinigd wordt.
Door hierna nog een cleanser op waterbasis te gebruiken, haal je echt al het overtollig vuil van je huid af. Je begrijpt: het is natuurlijk wel belangrijk altijd een milde cleanser te gebruiken. Je wilt niet dat je huid gestript wordt van álle bacteriën, inclusief de goede. Vermijd daarom reinigers met irriterende ingrediënten zoals Sodium Lauryl Sulphate (SLS), lavendel, alcohol en citrus.
-
2 Welke make-up gebruik je?
Vaak gebruiken we make-up om puistjes en andere onzuiverheden te verbergen, maar wist je dat het ook de oorzaak kan zijn? Vooral de vette en gevoelige huid wordt aangetast door een verkeerde keuze foundation, concealer, blush en poeder, die de poriën verstoppen en mee-eters in het gezicht veroorzaken of verergeren.
De oplossing? Heel eenvoudig: kies altijd voor lichtere en niet-comedogene foundations. Maar dat is niet alles: ook make-upkwasten kunnen de oorzaak zijn. Vergeet niet om je kwasten en sponsjes eens in de één á twee weken schoon te maken – afhankelijk van hoevaak je ze gebruikt.
-
3 Exfoliëren kun je leren
Als er één product (of eigenlijk: een ingrediënt ín een product) is dat je gaat helpen in je strijd tegen mee-eters, is het een BHA exfoliant. BHA staat voor beta hydroxy acid (die term mag je nu weer vergeten), en is een ingrediënt dat doordringt tot in de porie en daar overtollig talg en andere viezigheid oplost. Precies wat je wilt bij het bestrijden van mee-eters.
Een exfoliant is een product dat je – afhankelijk van je huidtype – zo’n 3-5 keer per week aanbrengt na het reinigen van je gezicht in de avond. Het helpt mee-eters verwijderen en voorkomen, maar zorgt ook voor een algehele betere huidbarrière. Let wel op, want de huid moet er vaak eventjes aan wennen. Daarnaast is het extra belangrijk om elke dag (!) SPF te gebruiken als je regelmatig exfolieert.
-
4 Vermijd irriterende ingrediënten
Omdat mee-eters zo hardnekkig zijn, wordt vaak gedacht dat er ook hardnekkige middeltjes nodig zijn om ervan af te komen. Dat is niet het geval. Sterker nog, irriterende ingrediënten in huidverzorgingsproducten kunnen mee-eters zelfs verergeren, omdat ze de huidbarrière aantasten.
Verdiep je dus een beetje in de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt. Zie je bijvoorbeeld ingrediënten staan als alcohol denat, tea tree, witch hazel en parfum, kun je het product beter laten staan. Milde producten met werkzame ingrediënten zijn the way to go. -
5 Begin met retinol
Over ingrediënten gesproken: retinol (een vorm van vitamine A) is een bewezen ingrediënt dat helpt bij de bestrijding van mee-eters. Het ingrediënt is sowieso een alleskunner – het werkt bijvoorbeeld ook uitstekend bij het behandelen van pigmentvlekjes, acne en tekenen van huidveroudering.
Begin je net met reinol, begin dan het liefst met een product in een lage concentratie (van zo’n 0.1% tot 0.5%). Ben je al bekend met het ingrediënt, kun je het percentage wat opschroeven: denk bijvoorbeeld aan zo’n 1% á 2%.
Net zoals bij BHA is het bij retinol extra belangrijk je huid overdag altijd goed te beschermen met een SPF (ja, ook als het bewolkt is of regent).
-
6 Mee-eters en voeding
Natuurlijk: kaas is je enige échte liefde en bij een Netflix binge-avondje hoort uitieraard een grote bak ijs. Maar, als je last hebt van mee-eters en andere onzuiverheden, kan het verstandig zijn je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Zuivelproducten kunnen invloed hebben op de huid, waarbij ze puistjes en mee-eters veroorzaken of verergeren. Melk, yoghurt en kaas (rijk aan vetzuren) bevorderen de vorming van mee-eters en dragen in het algemeen bij tot een hormonale disbalans, wat puistjes weer in de hand kan werken. Mocht je je cappuccino of ochtendsmoothie nou niet aan de kant kunnen zetten – begrijpen we – probeer dan eens plantaardige melk zoals havermelk.
Naast zuivelproducten, zijn er nog wat andere voedingsmiddelen die effect kunnen hebben op de huid, zoals producten met snelle suikers. Vermijd snelle suikers zoals bijvoorbeeld in wit brood, witte rijst, frisdrank, snoepjes, witte pasta, vruchtensap en aardappelen. Kies liever voor volkoren producten zoals volkoren pasta en volkoren brood, vers fruit en groenten, vis en zilvervliesrijst. Niet alleen zijn deze producten beter voor je huid, ze zijn ook nog eens gezonder. Win-win, dus!
Welke voedingsmiddelen juist wél goed zijn voor je huid?
- Fruit
- Verse groenten
- Peulvruchten
- Granen
- Noten
- Voedingsmiddelen rijk aan gezonde vetten: vette vis, olijfolie, kokosolie en avocado
-
7 Mee-eters en sport
Wanneer je na het sporten een douche neemt, vergeet dan niet je gezicht te reinigen met een milde gezichtsreiniger om het overtollig talg en zweet van je huid te verwijderen. Zweet en vuil hoopt zich op in de porie tijdens het sporten, resulterend in een verstopping die een mee-eter veroorzaakt. Door je huid te reinigen met een milde cleanser na een sportsessie, voorkom je dat dit proces zich vormt en blijf je de mee-eter de baas.
Daarbij is het aan te raden niet te gaan sporten met make-up op. De make-up kan zich gaan vermengen met het zweet, wat verstopte poriën kan veroorzaken.
-
8 De invloed van slaap op mee-eters
Even terugkomend op het voorgaande punt over make-up verwijderen: haal als-je-blieft je make-up eraf voordat je gaat slapen. Altijd. Geen uitzondering. Slapen met make-up op is een van de ergste dingen die je kunt doen als je last hebt van mee-eters.
Verder heeft de kwaliteit van je nachtrust ook invloed op je huid. 8 uur slaap per nacht is een van de geheimen voor een mooie huid. Bij te weinig slaap, scheidt je lichaam meer cortisol af: een hormoon dat talgafscheiding veroorzaakt en direct van invloed is op de productie van collageen en de elasticiteit van de huid. Je begrijpt: onderschat slaap niet.
-
9 Verander regelmatig je kussensloop en handdoek
Natuurlijk is de reiniging en verzorging van je huid hartstikke belangrjik bij het voorkomen en verminderen van mee-eters, maar vergeet ook je kussensloop niet. We brengen (als het goed is) zo’n 8 uur per dag door met ons hoofd op een kussen, dus je begrijpt: dit wordt al snel een bron van bacteriën afkomstig van ons haar, gezicht en lichaam. Hetzelfde geldt voor je handdoeken. Vervang je kussensloop en handdoek dus regelmatig. Als je veel last hebt van onzuiverheden, het liefst dagelijks.
-
10 Bezoek een professional
We weten het: mee-eters zijn hardnekkig. Als het ondanks de voorgaande tips nog niet wil lukken de ze de baas te worden, is het aan te raden eens een professional te bezoeken. Er bestaan natuurlijk allerlei tools die je in huis kunt halen om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van mee-eters, maar om eerlijk te zijn raden we niet per se aan hier ongetraind mee aan de slag te gaan. De kans dat je de huid hiermee beschadigt, is redelijk aanwezig en dan ben je nóg verder van huis.
Door een huidtherapeut of schoonheidsspecialist te bezoeken, weet je zeker dat je in goede handen bent en dat er op een voorzichtige manier met je huid wordt omgegaan. Het verwijderen van onzuiverheden is onderdeel van zo’n beetje elke gezichtsbehandeling. Hierbij wordt vaak (maar niet altijd) gebruikgemaakt van een zogeheten ‘extractor’ die – zoals de naam al zegt – helpt bij de extractie van mee-eters. Voor het beste resultaat kun je bijvoorbeeld kiezen voor een peeling of dieptereiniging.
Door regelmatig een gezichtsbehandeling in te plannen waarbij onzuiverheden worden verwijderd, zul je zien dat acne-uitbraken verminderen en krijgt de huid een egalere uitstraling doordat de poriën goed schoon blijven.
Hoe gaat zo’n mee-eter extractie in z’n werk?
De huidtherapeut of schoonheidsspecialist bereidt de huid voor door hem te reinigen. Hierdoor wordt het vuil al wat losgeweekt, wat het verwijderen van mee-eters een stuk eenvoudiger (en minder pijnlijk) maakt.Vervolgens wordt er een tool gebruikt zoals een extractor, of worden de vingers gebruikt om onzuiverheden te verwijderen. Deze worden uit de huid gedrukt, wat wel even een vervelend proces kan zijn, maar wie mooi wil zijn… Als laatste stap wordt er een kalmerende crème aangebracht met SPF om de huid te hydrateren en beschermen.
-
11 Enne...
Hoe vervelend mee-eters ook kunnen zijn, onthoud alsjeblieft dat iedereen poriën heeft en weleens last heeft van onzuiverheden. Natuurlijk: een egaal babyhuidje willen we allemaal wel, maar we zijn niet gemaakt van wax. Huidtextuur hoort er nou eenmaal bij, dus staar je – voor je eigen gemoedsrust – ook niet blind op een paar mee-etertjes. We blijven mensen 💓