Smeer jij nog steeds zonnebrand met een chemische filter? Dan wordt het misschien tijd om deze in te wisselen voor een zonnebrandcrème met minerale of fysische filter. Chemische filters kunnen namelijk niet alleen schadelijk zijn voor je huid en gezondheid, maar ook voor het milieu. Sterker nog, in delen van Hawaï zijn de chemische filters ‘oxybenzone’ en ‘octinoxate’ zelfs verboden omdat ze schadelijk zouden zijn voor het zeewater, en zelfs koraal zouden afbreken.
Wat je dan wel kunt smeren? Een minerale zonnebrand mét antioxidanten. Wij leggen uit waarom.
-
1 Chemische en fysische filters
Er zijn twee soorten filters: chemische en fysische (minerale). Het verschil zit hem in de manier waarop ze de uv-straling tegenhouden. Chemische filters doen dat door in de huid te trekken en de straling te absorberen. Fysische filters door een beschermende laag over de huid te vormen en de straling te absorberen én te weerkaatsen.
In een chemische filter zorgt koolstof voor bescherming. Dit ingrediënt absorbeert uv-straling voordat hij schade kan aanrichten aan de huid. In een fysische filter zorgt een metaaloxide (titaniumoxide of zinkoxide) voor absorptie van ongeveer 95% van de uv B-straling. De resterende 5% wordt weerkaatst. Van de uv A-straling wordt ongeveer 40% geabsorbeerd en 60% weerkaatst.
-
2 Voordelen minerale zonnebrand
Minerale zonnebrand zou beter voor je gezondheid zijn omdat de fysische filters op de huid blijven liggen, en in tegenstelling tot chemische filters niet in het lichaam terecht komen. Ook bevat minerale zonnebrand geen chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. Dat maakt minerale zonnebrand een betere keuze voor mensen met acne, rosacea of een gevoelige huid.
-
3 Nadelen minerale zonnebrand
Het grote nadeel van minerale zonnebrand is de welbekende witte waas. Sommige fabrikanten lossen dit probleem op door de ingrediënten in de zonnebrandcrème op te knippen in kleine deeltjes, zogenaamde nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes maken de zonnebrandcrème spraybaar en transparant, maar worden helaas wel makkelijk geabsorbeerd of geïnhaleerd – vooral in sprayvorm. Het beste kun je sprays met nanodeeltjes dus vermijden.
-
4 Welke filters kies je?
Zowel chemische als minerale filters kunnen dus goed én slecht zijn. Goede chemische en minerale filters zijn:
- Tinosorb S & M
- Titaniumdioxide
- Zinkoxide
- Uvinul-A-Plus
- Ensulizole
- Uvinul T150
Chemische en minerale filters die je liever wilt vermijden zijn:
- Oxybenzone
- Eusolex 6300
- Para Amino Benzoic Acid
-
5 Antioxidanten
Let naast de filters in je zonneproduct ook op antioxidanten. Een zonnebrandcrème of huidverzorgingsproduct met toegevoegde antioxidanten beschermt je huid nog beter tegen vrije radicalen zoals uv-straling en infrarood licht. Vitamine A, cafeïne, vitamine C en E, ubiquinone (co-enzyme Q10), druivenpit (grape seed) en ferulinezuur (ferulic acid) zijn een goede aanvulling op je zonbescherming. Twijfel je of de concentraties in je product hoog genoeg zijn? Dan kun je je antioxidanten natuurlijk ook gewoon eten – tomaten(puree), koffie, pistachenoten en groene thee kunnen beschermend werken.