Na veel zon of een zwangerschap opeens last van bruine vlekjes in je gezicht? Of lijken de rode of bruine littekentjes van puistjes of acne maar niet te verdwijnen? Dan kan het zijn dat je last hebt van pigmentvlekken, oftewel hyperpigmentatie.
-
1 Wat zijn pigmentvlekken?
Hyperpigmentatie is een verstoring van het pigmentatieproces. Pigmentcellen die pigment in de bovenste huidlaag aanmaken worden gestimuleerd door zonlicht, waardoor de huid uiteindelijk bruiner wordt. Wanneer dit proces door bepaalde factoren wordt verstoord gaan pigmentcellen zich ophopen, en ontstaan er pigmentvlekken. Pigmentvlekken zijn over het algemeen tijdelijk en niet schadelijk, maar worden in veel gevallen niet zo gewaardeerd als sproetjes – die andere bruine vlekjes. Gelukkig zijn ze te voorkomen, én te behandelen.
-
2 Soorten en oorzaken
Er zijn drie soorten pigmentvlekken. De eerste soort, die meteen ook het vaakst voorkomt, wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Deze vlekken worden vaak zonnevlekken of ouderdomsvlekken genoemd. De tweede soort is melasma, oftewel zwangerschapsmasker. Melasma ontstaat onder invloed van aanleg, zonlicht én hormonale factoren. Anders dan de naam doet vermoeden, kan melasma ook optreden bij mensen die niet zwanger zijn. Het laatste soort pigmentvlekken wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Deze vorm ontstaat na trauma van de huid, zoals na wondjes, puistjes of acne. Deze vorm is vaak tijdelijk, maar kan helaas wel erg lang zichtbaar blijven.
-
3 Pigmentvlekken aanpakken
Wanneer je je pigmentvlekken wil aanpakken, zijn er verschillende mogelijkheden. Bij oppervlakkige of lichte pigmentvlekken kun je eerst huidverzorgingsproducten uitproberen met vitamine C, azelaïnezuur, zoethoutwortel, niacinamide of glycolzuur. Deze ingrediënten kunnen al in een lage dosering effectief zijn. Wanneer dit niet helpt, kun je (onder behandeling van een huidtherapeut of dermatoloog) aan de slag met een therapeutische dosis azelaïnezuur (20-25%) of vitamine A.
-
4 Mogelijke behandelingen
Geen succes met bovenstaande tips? Dan zijn er ook behandelingen die kunnen helpen. Je behandelaar kan een huidscan doen om een goed beeld te krijgen van het soort pigmentvlekken en hoe diep ze liggen. Wanneer je vlekken oppervlakkig zijn, kunnen peelings met glycolzuur oppervlakkige pigmentvlekken zichtbaar verminderen. Laserbehandelingen zijn soms ook een optie. Deze verminderen pigmentvlekken door het pigment in de huid met warmte te vernietigen. Wat je ook doet, ga nooit aan de slag met blekende middelen of zelfs huishoudmiddelen. Hiermee kun je je huid blijvend beschadigen. Pigmentvlekken voorkomen is het makkelijkst, dus zorg ervoor dat je je iedere dag (jup!) insmeert met een hoge factor en deze om de twee uur opnieuw aanbrengt.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Ontdek hier beautysalons bij jou in de buurt.