Ohh, de zon. Niets zo heerlijk en zo tricky tegelijk. Bleke gezichtjes worden opgevrolijkt met sproetjes en een gezonde glow, je lichaam maakt extra vitamine d aan en we voelen ons vrolijker, energieker en meer ontspannen dan ooit. Maar daar staat tegenover dat de zon de grootste veroorzaker is van huidveroudering en -beschadiging zoals rimpels, hyperpigmentatie, verslapping – en zelfs huidkanker. De hoogste tijd voor een lesje verantwoord en veilig zonnen, als je het ons vraagt.
Wanneer je ervoor kiest om de zon in, of de zonnebank onder te gaan, bescherm je jezelf en je huid zo goed mogelijk. Een goede voorbereiding, veel hydrateren en nog veel meer smeren vormt de basis. En omdat je zo lang mogelijk van je veilig verkregen kleurtje wilt genieten, geven we je meteen wat tips om die zo lang mogelijk vast te houden. Zo zijn we dan ook weer. Safety first – dit is wat je voor, tijdens en na het veilig zonnen kunt doen om je huid te beschermen.
-
1 Voor het zonnen
Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Door de warmte van de zon en zonnebank verliest je lichaam en huid veel vocht en is het belangrijk om je vochtgehalte op tijd aan te vullen. Vochtverlies zorgt namelijk voor een droge huid, verlies van elasticiteit en het vormen van (kleine) rimpeltjes en droogtelijntjes. Hydrateer jezelf daarom niet alleen tijdens en na het zonnen, maar juist ook vóór het zonnen.
Ook het versterken van je huidbarrière kan zorgen voor minder uitdroging. Check je verzorgingsproducten op aggressieve of uitdrogende ingrediënten (alcohol, zeep) en vervang deze voor producten met ingrediënten als niacinamide, hyaluronzuur of glycerine. Daarnaast kan je voeding je huid uitdrogen, dus rustig aan met de wijntjes op het terras of flat whites in de zonnestudio.
Straling van de zon kan de werking van sommige verzorgingsproducten en ingrediënten versterken en zo schade aan de huid aanrichten. Dit wordt fototoxiciteit of fotoreactiviteit genoemd. Stoffen die fototoxisch reageren zijn bijvoorbeeld parfum, geur- en kleurstoffen en bepaalde plantenextracten of oliën, zoals citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, tea tree en gember. Check je verzorgingsproducten hier dus op en gebruik geen parfum tijdens het zonnen.
-
2 Tijdens het zonnen
Eigenlijk hoort deze natuurlijk ook bij de voorbereiding, maar omdat één keer smeren echt niet voldoende is, noemen we hem hier. SPF. Je redder in nood, je rots in de branding en je BFF tijdens zonnige dagen en zonsessies. Want de zon in of de zonnebank onder zonder SPF kan echt (echt!) niet.
Of je voor een olie, melk of ander beschermend product gaat is aan jou. Of je voor een zonnebrand met minerale of chemische filters gaat ook. Maar er zijn een paar regels waar je niet onderuit komt. Komen ze: alleen een gezichtsverzorgingsproduct met filter gebruiken is niet genoeg. Gebruik minstens factor 30 en smeer jezelf ongeveer iedere twee uur in. Smeer royaal: een halve theelepel is het minimum voor je gezicht. Gebruik je een product met minerale filters? Dan ben je meteen beschermd. Producten met chemische filters breng je 20-30 minuten voor het zonnen aan.
Ga je langdurig de zon in of kun je je niet vaak genoeg insmeren? Draag dan voldoende beschermende kleding en een pet. Let ook op de materialen die je draagt. Dunne, transparante stoffen zoals zijde en linnen laten uv-straling door en beschermen dus niet voldoende.
-
3 Na het zonnen
Ook na het zonnen of de zonnebank is het nog niet te laat om de schade te beperken en vraagt je huid om aangepaste, beschermende verzorging. Ondanks alle maatregelen toch wat verbrand? Dan kunnen kalmerende stoffen als zoethoutwortelextract (glycyrizzia glabra), aloë vera, of bètaglucan je huid verzachten.
Antioxidanten kunnen (een deel van de) vrije radicalen die door uv-straling worden gevormd, onschadelijk maken. Kies dus voor een aftersun of voedende crème met antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C en E, of kies voor voeding die rijk is aan antioxidanten: broccoli, boerenkool, bietjes, tomaten, zwarte bessen, frambozen, aardbeien, rode bessen en groene of witte thee zijn echte antioxidant-bommetjes.
Je duurzaam opgebouwde tan zo lang mogelijk vasthouden? Dan hoef je eigenlijk alleen bovenstaande tips te onthouden. Je huid gaat vervellen om beschadiging (verbranding) te herstellen, dus het enige wat je hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat je niet verbrandt. Tip van ons: voeg een extra stap aan je voorbereiding toe door je huid van tevoren voorzichtig te scrubben of exfoliëren. Jouw mantra deze zomer? Hydrateren, exfolieren, smeren.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil.
Zin om te zonnen? Ontdek hier alle zonnestudio's bij jou in de buurt.