Yoga Nidra, een – tot ongeveer een maand geleden – nieuwe term voor mij. Tijd om het te proberen, dus. Ik kwam in contact met Hilde via Instagram. Ze vertelde mij over de behandeling en nodigde mij uit het te komen proberen in haar salon. Zo gezegd, zo gedaan.
In dit artikel beantwoordt Hilde, die een massagesalon in Alkmaar runt, al mijn (en jullie) vragen over Yoga Nidra. Ook vertel ik hoe ik mijn eerste sessie ervaren heb. En ik kan je alvast verklappen dat ik nu al benieuwd ben naar sessie #2.
Door Robin Pusch
-
1 Wat is Yoga Nidra?
“Yoga Nidra is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van geleide meditatie, op basis van slaap. Het is een eeuwenoude meditatie-oefening die psychologische, fysieke en spirituele genezing ondersteunt. De naam Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Indiaas Sanskriet: 'Yoga', het pad waarmee je de relatie met jezelf en met al het leven ervaart, en 'Nidra', de veranderende staat van bewustzijn, zoals waken, slapen en dromen, waaronder gewaarwordingen, gedachten en beelden. Yoga Nidra betekent dus ook wel wel 'yogische slaap'. Het is een staat van bewuste diepe slaap.
Bij meditatie blijf je in de waaktoestand van je bewustzijn en focus je je geest 'zacht', terwijl je gedachtepatronen, emoties, sensaties en beelden kunt laten ontstaan en doorgaan. Bij Yoga Nidra verlaat je de staat van 'Waken', ga je voorbij de toestand 'Dromen' en ga je naar een diepe slaap, maar je blijft mentaal wakker. In deze diepe staat kun je blokkades en oude overtuigingen zuiveren, 'zaadjes planten' in de vorm van intenties en zo dus 'slapend' je leven veranderen. Je hoeft alleen maar te gaan liggen, je ogen te sluiten en te luisteren.”
-
2 Waar en hoe is Yoga Nidra ontstaan?
“Yoga Nidra komt uit de jaren '40- '50 van de vorige eeuw. Tenminste, Yoga Nidra zoals de meeste mensen het nu kennen. De technieken die ik gebruik, zijn in feite veel ouder. Yoga Nidra heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten en komt ook voor in de bekendste teksten over yoga: Patanjali's Yoga Sutra. Patanjali wordt ook wel de 'vader' van de yoga genoemd. Hij leefde twee eeuwen vóór Christus. Pas veel later, zo'n 2600 jaar geleden, zijn zijn lessen opgeschreven in Sutra's (yogaspreuken).
Swami Satyananda Saraswati heeft de oude technieken omgezet en gebogen vanuit zijn eigen ervaringen. Hij ontdekte dat informatie niet direct door de zintuigen opgenomen en verwerkt hoeft te worden en dit was de basis voor Yoga Nidra: bewuste diepe slaap waarbij een gedeelte van je bewustzijn alert blijft. Satyananda Saraswati bestudeerde teksten uit de tantrische yoga opnieuw, hij ontdekte oude, aan bepaalde rituelen verbonden technieken die hij vervolgens loskoppelde om de voordelen ervan te kunnen gebruiken voor andere doeleinden.”
-
3 Hoe kwam jij ermee in aanraking?
“In de tijd dat ik een massagestudio in Amsterdam had, kwam in de lente van 2017 Deeprelax Yoga Nidra op mijn pad. Deeprelax Yoga Nidra is de traditionele Yoga Nidra in een modern jasje, een nieuwe methode ontwikkeld door Eliane Bernhard. Uniek hierbij is het gesprek wat je met elke sessie met je pure kern aan kunt gaan. Zo kun je naast diep ontspannen en herstellen, ook aan je eigen levenspad werken. Ik vond het heerlijk om naast het runnen van een volgeboekte praktijk met die techniek in een heel diep gevoel van rust te komen en tegelijkertijd een magische reis diep in mezelf te maken. Ik merkte dat hoe meer Yoga Nidra-sessies ik deed, hoe meer het mijn gevoel van welzijn verbeterde en zelfs mijn dagelijkse leven transformeerde.
Al snel na de teacher training begon ik met het geven van mijn eigen sessies. Het liep meteen storm. Ik merk dat mensen in deze tijd enorm behoefte hebben aan een diep gevoel van rust, ontspanning en in contact willen komen met zichzelf. Ongeveer 90% van de deelnemers komt terug na de eerste sessie en steeds meer yogascholen bieden Yoga Nidra aan.”
-
4 Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?
'Yoga Nidra heeft vele voordelen. Je kun er je slaap mee verbeteren en slapeloosheid verminderen. Yoga Nidra werkt preventief en ondersteunend bij een burn out, je ondervindt vermindering van pijn en het kan angst of depressieklachten verminderen. Ook ervaar je verlichting bij reumaklachten en pijn, maak je makkelijker contact met je intuïtie en het verlicht PMS-klachten. Daarnaast kan het je creativiteit (bijvoorbeeld voor je werk) stimuleren.
Iedereen heeft baat bij deze nieuwe methode, of je nu alleen diep wilt ontspannen of je leven wilt veranderen. Iedereen kan Yoga Nidra doen. Het blijft zich ook ontwikkelen. Zo bedacht klinisch psycholoog Dr. R. Miller een manier om Yoga Nidra te gebruiken als therapeutische behandeling in ziekenhuizen, gevangenissen en bij oorlogsveteranen. In India wordt Yoga Nidra gebruikt om jonge kinderen in Ashrams alle mantra's te leren.”
-
5 Wat gebeurt er tijdens Yoga Nidra - wat zijn de stadia?
“Tijdens een sessie begeleid ik je met mijn stem door meerdere fases. Je wordt eerst heel rustig en stil, een nieuwe ervaring voor heel veel mensen. Hierna kom je in een staat waarin je belangrijke overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten en nieuwe positieve verbindingen in je hersenen gaat creëren, vervolgens krijg je de kans om een diep verlangen te visualiseren en te manifesteren. Vaak kom je hierna in de 'Deep Sleep State' waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelend vermogen activeert. Alles wat op dat moment 'niet thuishoort' in je lichaam en geest zal losgelaten worden. En inderdaad, daar hoef jij helemaal niets voor te doen: deze heerlijke reis maak je liggend met je ogen dicht.”
-
6 Hoe lang duurt een sessie?
“Dat kan verschillen van 10 minuten tot 1,5 uur. De meeste sessies die ik geef duren 45 minuten tot een uur. Tijdens extra lange sessies of retreats combineer ik het graag met yin yoga houdingen, ademwerk, reiki, kleine massages en aromatherapie.”
Mijn sessie duurde een uur – hoewel ik het achteraf ook had geloofd als het 3 uur of 20 minuten was. Ik merkte dat ik het besef van tijd volledig kwijtraakte – wat eigenlijk wel prettig is.
-
7 Wat ga ik meemaken?
“Dat kan voor iedereen anders zijn. Laat mij je meenemen op reis – een diep ontspannen, magische reis in jezelf. Het enige wat je hoeft te doen is mijn stem te volgen.”
Hoe heb ik het beleefd?
Voor ik vertel hoe ik het ervaren heb, moeten jullie weten dat ik nooit eerder zoiets heb gedaan. Ik ben nuchter, sta met beide benen op de grond en blijf meestal ver weg van dingen die in mijn ogen 'zweverig' of spiritueel zijn. Maar precies daarom wilde ik mij nu helemaal openstellen voor iets (voor mij totaal nieuws) als Yoga Nidra. Ik was benieuwd in hoeverre ik mij eraan kon overgeven en wat het met mijn (altijd logisch redenerende) brein zou doen. Zodoende sprak ik met Hilde af.
Toen we even gekletst hadden over onze ochtenden, vroeg Hilde mij of ik zenuwachtig was. Voor mijn gevoel was ik dat niet, maar blijkbaar voelde ze bij mij een bepaalde spanning. En toen we eenmaal begonnen waren, merkte ik inderdaad dat het even duurde voor ik me kon overgeven aan wat er gebeurde. Na een minuut of 5/10 ging dat beter. Ik merkte dat mijn lichaam heel zwaar werd – ik voelde mijn ledematen als het ware in de vloer drukken. Ook merkte ik dat mijn ogen heel snel bewogen en dat ik dit niet kon controleren – waarschijnlijk was dit de REM-slaap, die ik ineens bewust meemaakte. Klinkt misschien een beetje eng, maar dat was het niet.
Uiteindelijk kwam ik in een staat terecht waarin ik precies voor me ging zien wat Hilde omschreef. Het waren prettige omgevingen om doorheen te 'wandelen' en een gevoel van volledige ontspanning te ervaren. Ik merkte wel dat mijn gedachten af en toe even afdwaalden en ik bijvoorbeeld dacht aan de plant die ik later die middag zou gaan verpotten – lekker belangrijk. Bedankt, brein. Maar dat waren gelukkig steeds korte momentjes en kon ik gauw weer terugkeren naar wat Hilde mij vertelde.
Wat ik opvallend vond, is dat ik iets 'zag' wat Hilde niet omschreven had. Ik 'zag' een jong beertje in de struiken, die ineens met zijn koppie tevoorschijn kwam en naar mij keek. Hij was schattig en kwam totaal niet bedreigend over, dus ik ben eigenlijk best benieuwd hoe dat beeld onstond. Vorig jaar ben ik naar Canada geweest, waar we toen ook een beer hebben gezien. Ik heb geen idee of het daarmee te maken heeft, maar ik vond het in ieder geval heel gek om te ervaren dat ik ook zelf dingen voor me ging zien, zonder dat Hilde ze omschreef.
-
8 Kunnen er bepaalde dingen naar boven komen?
“Ja, dat kan. Yoga Nidra kan herinneringen omhoog brengen, blokkades oplossen. Dat wat gevoeld of geheeld mag worden kan omhoog komen. Je kunt tot nieuwe inzichten komen en diep opgebouwde stress en blokkades loslaten.”
Wat gebeurde er bij mij?
Er kwamen nog geen hele diepe dingen naar boven tijdens de eerste sessie, maar dat kan heel goed aan mij (en de mate waarin ik mij openstelde) liggen. Wel merkte ik dat ik in mijn droom ging nadenken over wat ik wil doen met mijn leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ben heel benieuwd wat er tijdens een tweede sessie zou gebeuren! Want ja, dit is zeker iets wat ik zou willen herhalen om te ontdekken tot welke (specifieke) inzichten ik nog zou kunnen komen.
-
9 Hoe voel je je na afloop van de sessie?
“Ook dat is voor iedereen anders. Hoe meer Deeprelax Yoga Nidra-sessies je doet, hoe beter je het diepere effect zal gaan beleven. Over het algemeen voelen mensen zich diep ontspannen, een gevoel wat dagen kan blijven hangen.”
Toen Hilde mij weer 'wekte' na de sessie, duurde het even voor ik 'weer terug was'. Sowieso moet je lichaam even ontwaken – je spieren zijn zo ontspannen dat je niet in één keer kunt opstaan. Je wilt ook eigenlijk eigenlijk niet meteen bewegen. Maar gelukkig hoeft dat ook niet, je mag je tijd nemen om weer 'wakker' te worden.
Wat ik na afloop merkte, is inderdaad hele diepe ontspanning. Ik voelde me relaxter dan ik in tijden geweest ben, en ook de dagen erna had ik voor mijn gevoel een bepaalde rust over me. Het is sowieso voor herhaling vatbaar en ik geloof meteen dat hoe vaker je dit doet, hoe meer profijt je ervan hebt.
Wil je een privésessie boeken bij Hilde? Dat kan hier.
-
10 Hoe vaak kun je Yoga Nidra doen?
'Zo vaak jij dat wilt. Hoe meer sessies, hoe beter. Zelf luister en beoefen ik dagelijks Yoga Nidra.”
-
11 Het kan ook in groepen, toch?
“Klopt, groepen variëren van 2 tot 25 mensen. Tijdens de sessie ervaart iedereen zijn eigen reis. Je duikt dieper en dieper door verschillende laagjes van je bewustzijn. In principe is er tijdens de sessie geen interactie tussen de deelnemers, alleen vooraf en na afloop. Het kan wel zo zijn dat de energie van een groep de sessie nog krachtiger maakt. Ik heb ook een aantal podcasts opgenomen, die je thuis en overal en wanneer je maar wil kan beluisteren.”
Op 22 oktober geeft Hilde overigens ook een retreat met een groep (er is plek voor 15 personen) in de Gasfabriek aan de Helderseweg in Alkmaar. Na afloop van de Yoga Nidra-sessie geniet je van een 6-gangendiner. Voor dit event kun je je inschrijven door Hilde te mailen via info@hildevanderwerff.nl.
Met Treatwell boek je je favoriete treatments en salons eenvoudig online – makkelijk, zonder gedoe en waar en wanneer je maar wil. Ontdek hier alle salons bij jou in de buurt.