Wie droomt er niet van een perfecte huid: stralend, porie-vrij en vooral zonder puistjes. En hoewel de staat van je huid niets zegt over jou (we zijn allemaal prachtig!), kan een puistje een flinke deuk in je zelfvertrouwen opleveren. Wanneer er weer een paar van die vervelende puistjes de kop opsteken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Dit is hoe je puistjes stopt, en hoe je ze weghoudt.
Door: Danielle Petch/Lise van Rij
-
1 Uitknijpen. Waarom zijn we er zo gek op?
Je loopt langs de spiegel en shit, ja hoor, daar zit er weer eentje – een grote, rode puist die er gisteren absoluut nog niet zat. Mag. Niet. Knijpen. We weten dat het niet slim is, maar waarom zijn we er dan zo dol op? De wetenschap heeft het antwoord. Het satisfying effect van een goede knijpsessie is te danken aan dopamine, juist, het gelukshormoon. Geen wonder dat we er niets aan kunnen doen, we zijn gewoon voorgeprogrammeerd om puistjes uit te knijpen! Hoewel we voorstander zijn van het motto 'luisteren naar je lichaam', moeten we deze keer toch echt sterk zijn. Omdraaien en weglopen dus.
-
2 Littekens, zwelling, meer puistjes?
Puistjes uitknijpen, hoe fijn ook, kan leiden tot verschillende huidproblemen: ontstekingen, littekens en – quelle horreur – nog meer puistjes. Van het openbaar vervoer, tot computers en sleutels, onze handen komen de hele dag in aanraking met bacteriën. En die wil je nou nét niet op je gezicht. Wanneer bacteriën in onze poriën terechtkomen, kunnen deze laatste verstopt raken en in combinatie met overtollig talg voor een heerlijke grote, rode puist zorgen. Inclusief kans op ontstekingen. En om het allemaal nog net een tikkie erger te maken kan deze ontsteking ook nog voor littekens gaan zorgen. Nee bedankt. Afblijven dus. Je uitknijp-cravings leef je maar uit op deze Youtube-video's.
-
3 Hoe houd je ze weg? (Help)
Het goede nieuws is dat de weg naar een puistjesvrije huid niet eens heel onaangenaam is. Jazeker, we hebben het over slaap, hydratatie en trips naar de salon. Natuurlijk is er wel een beetje geduld nodig voordat je eindelijk van die monstertjes af bent. In de tussentijd verschoon je je kussensloop wat vaker (want, lievelingsplek van bacteriën), slaap je wat langer (zo kunnen je cellen zich nog langer herstellen), drink je nog meer water (stay hydrated, kids) en raak je je huid NOOIT meer aan. Laat dat maar aan de professional over, deze weet precies waar hij of zij mee bezig is en welke facial het beste werkt voor jouw huid. Last but not least: we weten het dondersgoed en toch doen we het niet atijd. Verwijder je make-up voordat je gaat slapen. Geen excuses.