Weet jij eigenlijk het verschil tussen gellak en Shellac? Nee? Dan ben je niet de enige. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over deze twee kanjers van gel-manicures, is het niet gek dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat nu écht het verschil is? Wij deden diepgravend onderzoek en zochten het – met een beetje hulp van nageldeskundige extraordinaire Marian Newman – exact voor je uit. We ontrafelden mythes en mysterie omtrent de twee populairste nagelbehandelingen, zodat jij precies weet waar je aantoe bent en je de juiste keuze kunt maken tijdens je volgende bezoek aan de nagelsalon. Doen we niet moeilijk over.
-
1 Gellak blijft langer zitten
Het woord zegt het al – gellak is een gel-lak, en dus een combinatie van een gel en een nagellak. 'Het is een pure, dunne UV-gel met een gedoseerde hoeveeheid pigment, voor een intense kleur'', legt Marian uit. Het smeert als een lak maar is net zo duurzaam en sterk als een gel, waardoor het de perfecte oplossing is voor mensen met zwakke nagels. Ook is het iets dikker dan Shellac. Een van de grootste voordelen van gellak is dat je nagels minstens drie (ja, echt!) weken mooi blijven en dat je uit meer dan 100 kleuren kunt kiezen. Slechte kiezers, begin maar vast met oriënteren…
-
2 Shellac is makkelijker te verwijderen
CND Shellac is een grote naam in de beautyindustrie en is qua bekendheid vergelijkbaar met merken als Dyson en Post-it, alleen dan nét iets glamoureuzer. Het is een zogenaamde 'hybride' UV-gel, wat betekent dat er oplosmiddel in zit, net als in traditionele nagellak. Hierdoor is de lak een stuk dunner, waardoor hij makkelijker te verwijderen is. Shellac ziet er meer uit als een normale nagellak dan als een gellak, maar heeft dezelfde voordelen, droogtijd en glossy afwerking. En natuurlijk zijn er minstens evenveel kleuren om uit te kiezen. Shellac blijft misschien ietsje korter mooi (tot twee weken) maar is daarentegen een stuk makkelijker te verwijderen. Het goede nieuws: met de Express Top Coat duurt dit werkje nog slechts 5 minuten. Check wel of de salon de juiste – dus de CND versie – van de producten gebruikt. Neppers kunnen vaak niet aan de real deal tippen.
-
3 Bij de één moet er flink gevijld worden, bij de ander niet
Beide producten hebben dezelde aanbrengtijd, namelijk 30-45 minuten, afhankelijk van de skills van je nagelstylist en of je nail-art wil. Wel zijn er wat verschillen in het aanbrengproces van beide manicures. Bij CND Shellac hoeft je nagelplaat niet opgeruwd (gevijld) te worden, wat betekent dat je nagelplaat van tevoren niet bewerkt hoeft te worden. Dit is een groot voordeel wanneer je je nagels gezond en sterk wilt houden. Wanneer je geen fan van het vijlen bent, is Shellac dus de beste keuze voor jou. Voor het aanbrengen van gellak zal de nagelplaat wel bewerkt worden, zodat de gel beter hecht en beter verwijderd kan worden. 'Gellak werkt goed op dunne nagels en wordt vaak aangeraden voor mensen met zwakke en breekbare nagels' zegt Marian. Bij zowel gellak als Shellac wordt er een UV-lamp gebruikt om de gel te laten uitharden, maar daarover later meer.
-
4 Gellak beschermt je natuurlijke nagel beter
Shellac heeft een top coat gelanceerd die binnen vijf minuten te verwijderen is. Wij probeerden hem uit en geloof ons, hij werkt fantastisch! Dit is een groot voordeel, omdat het verwijderen van Shellac flink lastig kan zijn. Gellak is nog steeds wat lastiger te verwijderen, en er moet bovendien eerst gevijld worden om de bovenste laag te 'breken'. Zo kan de remover goed in de nagellak doordringen en kan de lak na 15 tot 20 minuten verwijderd worden. Het is precies hierdoor dat gellak zo lang blijft zitten, en je nagels zo sterk maakt.
-
5 Geen reden om een pauze in te lassen
Veel mensen denken dat het nodig is om je nagels een break te geven, en dat ze moeten herstellen tussen twee gel-manicures in. 'Nergens voor nodig' zegt Marian. 'Nagels hoeven niet te herstellen, omdat de nagelplaat niet uit levend materiaal bestaat. Het kan dus ook niet herstellen. Je zou in principe dus altijd gellak of Shellac kunnen dragen, maar het is wél heel belangrijk dat het aanbrengen, verwijderen en verzorgen op een juiste manier gebeurt.' Ook is er veel te doen over de veiligheid van de UV-lampen die worden gebruikt om de gellak te laten uitharden. 'Bijna iedere salon gebruikt nu LED UV-lampen, waardoor het proces van het drogen veel sneller verloopt'. We kunnen je dus gerust stellen; onafhankelijke tests hebben uitgewezen dat alle lampen veilig zijn. 'De blootstelling aan het UV-licht is ongeveer gelijk aan twee minuten blootstelling aan daglicht' zegt Marian. Daar tekenen we voor.
Klaar voor je volgende bezoek aan de salon? Hier vind je de beste salons voor gellak en Shellac.