Relaxers – wat zijn dat? Hoe werkt het? Is het écht permanent of komen je natuurlijke krullen weer terug? Wij stelden deze en andere vragen aan Rodney Maartens, de eigenaar van Jooze in Amsterdam (@joozeamsterdam). Hij heeft 31 jaar ervaring in het kappersvak en deelt graag – via onze blog – zijn kennis met jullie.
-
1 Wat zijn relaxers?
“Relaxers zijn pasta's of crèmes die je in de meeste gevallen toepast op black hair (gekruld tot sterk gekruld haar) met de bedoeling het permanent te ontkrullen.
De relaxer werd in 1905 per ongeluk ontdekt door de Afro-Amerikaanse uitvinder en zakenman Garrett Morgan, onder andere bekend van de uitvinding van het huidige verkeerslicht. Hij was bezig met het ontwikkelen van een product voor naaimachines; een vloeistof die de naald polijste,waardoor de naald de stof niet verbrandde. Morgan ontdekte toevallig dat deze vloeistof ook haar steil kon maken. Na deze ontdekking ontwikkelde hij de relaxer als crème zoals we deze nu kennen en begon hij zijn eigen bedrijf in haarproducten: G. A. Morgan Hair Refining Company.”
-
2 Welke soorten relaxers zijn er?
“Je hebt Loog Relaxers (Lye). Dit zijn kant-en-klare relaxers die je na een voorbehandeling van de huid direct op het haar kunt smeren. Deze worden vaak in salons gebruikt, omdat ze vaak milder zijn voor het haar. Maar het heeft ook een economische reden! Wat je niet gebruikt, kun je bewaren en gewoon nog gebruiken.
En dan heb je Loogvrije (No Lye) Relaxers. Deze bestaan uit twee componenten: de crème, en een activator die je goed met elkaar moet mengen tot één pasta. Na de hoofdhuid te hebben voorbehandeld met een beschermingsmiddel, smeer je de relaxer op het haar. Deze relaxers worden vaak in de winkels verkocht aan consumenten. Als je nog wat product over hebt, blijft het overblijfsel slechts beperkt houdbaar, verliest het zijn kracht en komt er ammoniak vrij. Deze dien je dan ook weg te gooien. Voor salons zijn deze relaxers economisch daarom minder interessant. Echter is dit type relaxer vaak intenser voor het haar omdat het de binnenkant van het haar aanpakt. In veel gevallen zijn deze relaxers wel milder voor de hoofdhuid. Daarom zijn relaxers voor de gevoelige huid vaak loogvrij.”
-
3 Welke relaxer past bij mij?
“Dat is een vraag die je het beste kan vragen aan een hairstylist die verstand heeft van relaxers en de werking ervan op verschillende haartypes. Je kunt het ook het beste in de salon laten doen – dan weet je zeker dat het goed gaat. Doe je het toch zelf? Zorg dan dat je je precies aan de instructies houdt.”
-
4 Beschadigt een relaxer mijn haar?
“Ik ken geen chemische omvormers die je haar gezonder maken, maar met de juiste producten, goede behandelinstructies en nazorg kun je ervoor zorgen dat je haar in een goede staat verkeert en er gezond uitziet! Daarentegen kan een onprofessionele behandeling je haar ernstig beschadigen. Denk dus goed na over je besluit om te starten met het relaxen van je haar (weet je zeker dat je je krullen permanent kwijt wil raken?) en het kiezen van een hairexpert.”
-
5 Hoe gaat de behandeling in zijn werk? Wat zijn de stappen?
“Wij beginnen altijd met een diagnose. Wat is de staat van het haar en de hoofdhuid? Ook bekijken we of dit de eerste behandeling is of dat de klant langskomt om uitgroei bij te werken. Aan de hand hiervan bepalen we de strategie voor de behandeling.
Daarna bereiden we de hoofdhuid voor met beschermende producten. Bij behandeling van uitgroei smeren wij ook beschermend product in het reeds gerelaxte haar.
Als de hoofdhuid beschermd is, smeren we het onbehandelde haar in met de relaxer. Dit moet binnen 10 minuten gebeuren – houd hier rekening mee als je het zelf doet. We houden altijd 1,5 centimeter vanaf de hoofdhuid vrij. Het laatste gedeelte nemen we pas mee als we de relaxer met de achterzijde van de kam of spatel uitsmeren (kam het niet door, dan kun je je hoofdhuid beschadigen). Het hele proces – van insmeren tot uitspoelen – mag nooit langer duren dan 20 min (bij dun of fijner haar niet langer dan 15 minuten).
Daarna spoelen we het product goed uit en gebruiken we de shampoo die bij de relaxer hoort. Dit herhalen we tot de shampoo helemaal wit is, want als de shampoo gekleurd is, bevat het haar nog sporen van de relaxer.
Als alle relaxer uit het haar gespoeld is, gaan we door met een conditioner om te zorgen dat het haar in een gezonde, soepele en verzorgde staat komt. Het haar heeft net een flinke optater gehad, dus herstellen en verzorgen is heel belangrijk. Vaak doen we er ook nog een haarmasker achteraan. Zowel de conditioner als het masker spoelen we uit met koud water. Niet alleen voor de glans, maar ook om het haar van een beschermlaagje te voorzien.
Als laatst deppen wij het haar voorzichtig droog met een handdoek. Als je het zelf doet, raad ik aan om dit met een t-shirt te doen, omdat dit vriendelijker is voor je haar. Daarna kun je je haar stylen zoals gewenst!”
-
6 Is het haar na één behandeling meteen steil?
“Als een behandeling succesvol is verlopen, zou je haar direct steil moeten zijn. Je haar groeit natuurlijk wel uit in de originele (krul)staat. Dat kun je na 6 á 8 weken (laten) bijwerken. Het reeds gerelaxte haar behandel je niet nog een keer, tenzij een professionele hairstylist anders beslist. Behandel je haar nooit zelf een tweede keer – het risico op blijvende schade is zeer reëel.”