Iedereen die zich ook maar een beetje interesseert in huidverzorging, is zich tegenwoordig helemaal suf aan het exfoliëren. Zo ongeveer elk huidverzorgingsmerk heeft zich wel op de BHA’s (ook bekend als salicylzuur) en de AHA’s (ofwel alpha hydroxy acid) gestort met daarbij de onweerstaanbare belofte voor een zijdezacht, glowy babyhuidje.
Hartstikke leuk en we zijn blij om te zien dat men zich steeds beter verdiept in skincare ingrediënten. We lijken collectief besloten te hebben harde scrubs voor eens en altijd op de plank te laten staan (looking at you, abrikozenscrub) en realiseren ons dat je gezicht roodgloeiend schrobben niet gaat helpen poriën weg te bufferen (news flash: dat kan niet). Maar, feit is wel dat al die nieuwe ingrediënten die wél iets doen voor de huid, soms ietwat verwarrend kunnen zijn.
AHA, BHA en nu ook PHA: het houdt niet op met de eindeloze skincare alfabetpuzzel. Elke toegevoegde afkorting zou weer een ander effect op de huid hebben. Vandaag gaan we het hebben over het steeds populairder wordende skincare ingrediënt PHA, wat een afkorting is van polyhydroxy acid en een mildere versie blijkt van het meer bekende ingrediënt AHA. Goed nieuws dus voor hen met een droge, maar gevoelige huid. Zij die AHA niet goed kunnen verdragen maar wel graag een exfoliërend ingrediënt willen toevoegen aan hun skincare routine.
-
1 Wat is PHA
Net zoals AHA en BHA is PHA een zuur (acid) dat geschikt is om de huid mild mee te exfoliëren. Het ingrediënt valt onder de AHA-familie, maar heeft een grotere moleculaire structuur, wat het een stuk milder maakt voor de huid. Het penetreert de huid minder diep, maar werkt in plaats daarvan op het oppervlakte. Dit heeft als resultaat dat het ingrediënt minder gevoeligheid veroorzaakt en zachter is voor de huid dan een AHA, maar wel voor dezelfde resultaten kan zorgen.
PHA wordt gebruikt als exfoliërend ingrediënt dat helpt bij het egaliseren, hydrateren en verbeteren van de huid en huidbarrière. Op de ingrediëntenlijst kun je een PHA onder andere herkennen als lactobionic acid en gluconolactone.
-
2 Waarom exfoliëren?
Nu vraag je je misschien af wat ‘exfoliëren’ precies inhoudt en waarom je je huid überhaupt zou exfoliëren. Een exfoliërend product (een exfoliant) zorgt ervoor dat dode huidcellen van de huid verwijderd worden en de gezonde huid naar boven komt. Dit zorgt voor een meer egale en gezonde huid, én de ingrediënten van overige skincare producten worden hierdoor beter opgenomen.
Je kunt je huid bijvoorbeeld exfoliëren met een scrub, maar het gevaar daarbij is dat scrubs vaak te grove deeltjes bevatten, waardoor je ook de gezonde huid onder de dode huidcellen beschadigt. Dat is natuurlijk precies wat je niet wilt. Daarom is een leave-on exfoliant met ingrediënten als AHA, BHA en PHA vaak meer geschikt om te gebruiken. Deze breng je aan op een gereinigde huid, en spoel je niet af.
-
3 AHA vs. BHA vs. PHA
PHA heeft een vergelijkbare werking als AHA, maar is minder irriterend voor de huid. Dat maakt het stukken gebruiksvriendelijker én je kunt het in de meeste gevallen vaker gebruiken dan een AHA.
AHA’s (zoals glycolzuur en melkzuur) worden met name aangeraden voor mensen met een droge huid met hyperpigmentatie en fijne lijntjes. Over het algemeen kun je een AHA-exfoliant zo’n 2-3 keer per week te gebruiken (afhankelijk van je tolerantie voor het ingrediënt kun je het vaker of minder vaak gebruiken). AHA’s zijn werkzaam vanaf een concentratie van 5%.
BHA (salicylzuur of de letterlijke benaming beta hydroxyzuur) dringt door tot in de poriën, waar het overtollig talg en en vuil oplost. Dit maakt het ingrediënt geschikt voor mensen met een gecombineerde tot vette huid met onzuiverheden zoals mee-eters en acne. Daarnaast is het een milder ingrediënt dan AHA, wat het geschikter maakt voor een gevoelige huid. BHA is werkzaam vanaf een concentratie van 0.5% maar voor een optimaal resultaat wordt een concentratie van tenminste 1% aangeraden. In Europa is 2% het hoogste percentage BHA dat zonder recept te verkrijgen is.
En dan PHA: het mildere zusje van AHA. Net zoals AHA helpt het bij een droge huid met tekenen van huidveroudering, en daarnaast helpt het bij het versterken van de huidbarrière. Alleen dan zonder de bijkomende huidirritatie waar sommige mensen mee kampen bij het gebruik van AHA’s.
-
4 Voordelen van PHA
Zoals beschreven kun je een PHA goed gebruiken als je gevoelig bent voor AHA’s, maar toch graag je huid wilt verzorgen met een exfoliant.
Vanwege de grotere moleculen, duurt het iets langer voordat de huid het opneemt, wat het een stuk milder maakt dan een AHA. Verder helpt het de huid gehydrateerd te houden, beschermen en zorgt het vanwege de exfoliërende eigenschap voor een mooie glow.
-
5 Hoe gebruik je een PHA product?
Vanwege het milde karakter van PHA, kun je dit ingrediënt dagelijks gebruiken – ‘s ochtends en/of ‘s avonds na het reinigen van je gezicht. Gebruik een PHA product trouwens liever niet tegelijkertijd met een ander exfoliërend ingrediënt, om over-exfoliatie (en een beschadigde huidbarrière) te voorkomen. Breng overdag natuurlijk altijd een SPF aan en gebruik ‘s avonds een hydraterende moisturiser.
Verder is het verstandig altijd de huid even te laten wennen aan een nieuw ingrediënt. Gebruik het aan het begin bijvoorbeeld 2-3 keer per week om te zien hoe de huid erop reageert. Gaat dat goed? Dan kun je het gebruik opschroeven naar hoe vaak wenselijk – tot twee keer per dag.